John van Ringelenstein (Den Haag, 31 januari 1957) is oud-voorzitter van ADO Den Haag, voormalig lid van het Bestuur Betaald Voetbal van de KNVB, ex-lid van het Bondsbestuur van de KNVB en oud-beurshandelaar.

In 1984 wordt John van Ringelenstein lid van de Optiebeurs en groeit snel en succesvol als ‘market-maker’. In hetzelfde jaar start hij zijn eigen ‘market-makerbedrijf’ met 12 medewerkers, waar Pierson Heldring & Pierson in 1988 zich als minderheidsaandeelhouder bij aansluit. Na jarenlang actief te zijn geweest op de beursvloer, blijkt de onafwendbare automatisering ook van invloed op Van Ringelenstein zelf. Hij mist ‘de gezelligheid’ op de werkvloer en bouwt zijn bedrijf geleidelijk af. In 2001 stop hij als handelaar.

Vanaf mei 1994 tot mei 2008 is John van Ringelenstein voorzitter van ADO Den Haag. In die 14 jaar ondergaat de club een metamorfose. Van een zieltogende club in de Eerste Divisie en spelend in een versleten stadion groeit ADO Den Haag onder zijn bewind uit tot een volwaardige BVO in de Eredivisie.

Als voorzitter is Van Ringeleinstein een van de drijvende krachten achter het nieuwe stadion van ADO, dat op 28 juli 2007 in het Haagse Forepark wordt geopend. Het ultramoderne bouwwerk, zichtbaar vanaf het Prins Clausplein, vergt een investering van rond de 30 miljoen euro. De praeses van ADO kan bij de realisering van het megaproject rekenen op de onvoorwaardelijke steun van vele Hagenaars en het Haags stadsbestuur.

Tussen 1996 en 2001 maakt John van Ringelenstein deel uit van de sectie betaald voetbal én het bondsbestuur van de KNVB. Als lid van het sectiebestuur, tot die tijd door amateurs gevormd, wordt de weg naar professionalisering ingezet. Mede dankzij de consistente leiding van directeur/bestuurder Henk Kessler groeit de sectie betaald voetbal in die tijd uit tot de stabiele koepel die het voetbal in Nederland nodig had en heeft.

Sinds september 2012 is John van Ringelenstein directeur/aandeelhouder van de weekkrant ‘Den Haag Centraal’. Hij ziet hierin dezelfde uitdaging als indertijd ADO Den Haag: een bijna failliet bedrijf met veel potentie helpen de weg terug te vinden. Als katalysator en aanjager beschikt Van Ringelenstein hiermee over een nieuwe uitdaging om van een haperend concern weer een dynamisch en zelfbewuste onderneming te maken.