Jorien van den Herik (Sliedrecht, 11 november 1943) is ondernemer en voormalig voorzitter van Feyenoord.

Jorien Van den Herik begint na een middelbare schoolopleiding en het vervullen van de dienstplicht, in uiteenlopende branches, als commercieel medewerker. Vanaf 1969 is hij werkzaam bij een fabrikant van asfaltproducten waarbinnen hij samen met zijn latere zakenpartner een onderneming in de verwerking van dakbedekking opzet. Die onderneming groeit uit tot een toonaangevend concern in de markt.

Als na lang onderhandelen blijkt dat een management buy-out niet tot de mogelijkheden behoort, besluiten beide collega’s in 1975 zelf een onderneming in de uitvoering van dakbedekking op te zetten. Een jaar later vertrekt Jorien van den Herik - terwijl zijn zakenpartner het bedrijf in Nederland leidt - naar het Midden Oosten waar hij tot 1981 betrokken is bij de realisatie van grote bouwprojecten.

Vanaf 1982 worden door hem de mogelijkheden voor speciaal ontwikkelde asfaltproducten in de Verenigde Staten onderzocht en vervolgens succesvol geïntroduceerd. In 1984 komt de eerste deelname in een engineering bedrijf in Chicago tot stand en kort daarna, samen met een Italiaanse partner, een deelname in een nieuw productiebedrijf voor asfaltproducten in Arkansas.

Tegenwoordig zijn alle zakelijke activiteiten in de Verenigde Staten geconcentreerd en omvatten hoofdzakelijk bedrijven in engineering van innovatieve systemen en productie van machines voor de asfalt- en staalindustrie, meet- en regeltechniek en business process management. Naast een commissariaat in Nederland is Jorien van den Herik board member bij ondernemingen in Italië en de Verenigde Staten.

In het begin van de jaren tachtig wordt Jorien van den Herik voor enkele jaren voorzitter van ZPC Breda (zwem- en polo club).

Vanaf 1983 maakt de in Zwitserland woonachtige Van den Herik zijn entree bij Feyenoord, waar hij diverse bestuursfuncties bekleedt. Hij is ondermeer voorzitter van de Stichting ‘Vrienden van Feyenoord’, voorzitter van de Beheerstichting en President van Stadion Feyenoord NV. In 1991 wordt hij penningmeester van de Kuipclub. In 1992 aanvaardt hij het voorzitterschap van Feyenoord Rotterdam. Hij blijft dat tot 2006.

In die veertien jaar verdient hij de bijnaam van de ‘Grote Kale Leider (GKL)’, zoals de aanhangers van Feyenoord hem nog steeds omschrijven. Jorien van den Herik loodst de club langs pieken (ondermeer het winnen van de UEFA Cup in 2002, twee landstitels en drie KNVB-bekers) en dalen (financiële problemen). Hij schuwt er niet voor om eigen geld in zijn club te investeren om die laatste obstakels het hoofd te kunnen bieden.